Afyonkarahisar’da kırsal alanlarda kenelerle biyolojik mücadele kapsamında önemli bir adım atıldı. Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın katılımıyla Büyükkalecik bölgesinde 400 adet keklik doğaya salındı. Etkinlikte konuşan Vali Yiğitbaşı, “Şimdi keneler düşünsün, keklik timi görevde” ifadelerini kullandı.
Hem Doğa Koruma Hem Halk Sağlığı İçin
Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 2009 yılından bu yana yaklaşık 144 bin kınalı keklik ve 40 bin çil keklik üretildi. Özellikle çil keklik üretimi, Türkiye genelinde sadece Afyonkarahisar Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda gerçekleştiriliyor.
Kekliklerin doğaya salınmasıyla birlikte hem ekosistemin dengesinin korunması hem de özellikle kırsal kesimlerde halk sağlığını tehdit eden kenelere karşı doğal yolla mücadele edilmesi amaçlanıyor.
3 Yıl Süreyle Av Yasağı
2025 yılı Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahaları Programı kapsamında Büyükkalecik, Erkmen ve Elvanpaşa bölgelerinde toplam bin keklik doğaya bırakılacak.
Doğaya salınan kekliklerin yaşam alanı 3 yıl boyunca av yasağıyla koruma altına alındı. Kontrol ve denetimler Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri ile Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: