2025 yılı ilk yarı verilerine göre, Ege Bölgesi’nde en çok ihracat yapan sektörler sıralamasında demir ve demir dışı metaller ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ilk iki sıradaki yerini korurken, madencilik sektörü büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. 2023 yılında beşinci sırada yer alan madencilik sektörü, 2024 yılında dördüncü sıraya çıkmıştı. 2025’in ilk yarısında ise 685 milyon dolarlık ihracatla üçüncü basamağa yükseldi.
İşlenmiş Doğal Taşın Payı Yüzde 80’e Çıktı
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2025 yılının ilk altı ayında EMİB’in ihracatını yüzde 10 artırarak 623 milyon dolardan 685 milyon dolara çıkardığını belirtti. Bu başarıda en büyük payı doğal taş sektörünün sağladığını vurgulayan Alimoğlu, doğal taş ihracatının yüzde 11’lik artışla 364 milyon dolara çıktığını ifade etti.
İşlenmiş doğal taş ihracatı ise yüzde 12 artarak 292 milyon dolara ulaştı. Doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin toplam içindeki payı yüzde 80’e yükselirken, ham ve blok taş ihracatı yüzde 6’lık artışla 72 milyon dolara çıktı. Sektörün birim fiyatında da yüzde 5’lik artış görüldü.
Metalik Cevherler ve Endüstriyel Minerallerde de Artış
EMİB’in ilk 6 aylık performansında metalik cevherler ihracatı yüzde 20 artışla 153 milyon dolara, endüstriyel mineraller ihracatı ise yüzde 2’lik artışla 143 milyon dolara yükseldi.
Ege Bölgesi’nden yapılan madencilik ihracatında en büyük pazar Çin oldu. Çin’e yapılan ihracat 188 milyon dolara ulaşırken, ABD 128 milyon dolar, İspanya ise 49 milyon dolar ile listede yer aldı.
Sektörde Maliyet Baskısı Sürüyor
Başkan Alimoğlu, ihracat artışına rağmen sektörde ciddi ekonomik zorlukların devam ettiğine dikkat çekti. Kur ile enflasyon arasındaki dengenin bozulduğunu, enerji ve işçilik maliyetlerinin yükseldiğini belirten Alimoğlu, döviz kurlarındaki baskının da rekabet gücünü zayıflattığını söyledi.
Buna rağmen Türk doğal taşının dünya genelinde kalite ve çeşitlilik açısından tercih edildiğini vurgulayan Alimoğlu, 2025’in ikinci yarısından umutlu olduklarını belirtti. Avrupa’da inşaat sektörünün toparlanması, ABD pazarında devam eden talep ve Orta Asya’daki projelerin canlanmasının ihracata pozitif katkı sağlaması bekleniyor.
Hedef 1,5 Milyar Dolar
EMİB, yıl sonunda 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Bu doğrultuda Kenya, Meksika, Fas ve Tunus gibi pazarlara ticaret heyetleri planlanıyor. Ayrıca, katma değerli ihracatı artırma hedefi doğrultusunda AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışması da devam ediyor. 2025 finalistlerinin belirlendiği yarışmanın finali Eylül ayında yapılacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: